Malaysia

Kit Biasiswa

87 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2013 / 2014

Followers

Sejarah Kewujudan Blog Ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Blog ini adalah blog peribadi saya berkaitan intervensi . Intervensi atau pemulihan yang difokuskan kepada pelajar yang lemah atahap penguasaan Membaca dan menulis pada tahun 2013.Kebetulan, ramai peserta intervensi saya pada tahun tersebut terdiri daripada anak PERHATI. Oleh itu kedapatan entry yang terlalu ringkas. Bagaimanapun, tiada gambar progam buat masa ini saya muatnaik di sini kerana bekas pelajar-pelajar di bawah seliaan saya tidak mahu wajah mereka dimuatnaik di sini.

Blog ini diwujudkan bagi memudahkan saya membuat rujukan dan berkongsi bahan secara online. Ini adalah kerana saya terlibat dengan Program Intervensi Tingkatan 3 dan 5 (Calon PT3 dan SPM ) ketika saya masih bertugas di SMK Lepar Hilir.

Selain memuatkan bahan Bahasa Melayu, bahan berkaitan SPM Matapelajaran Sejarah turut saya muatkan di sini sebagai kemudahan untuk saya menjalankan tugas pemulihan secara lebih berfokus. Ini kerana, mulai tahun 2013, matapelajaran Sejarah merupakan matapelajaran wajib lulus SPM. Selain itu, Sejarah juga merupakan option saya di universiti dahulu.

Program yang saya ringkaskan kepada PRODTAS adalah ringkasan kepada akronim Program Pemulihan Bahasa Melayu, Pemantapan Jatidiri dan Takhsin Solat.

Kini, saya tidak lagi bertugas di SMK Lepar Hilir. Namun blog ini terus saya wujudkan sebagai khidmat sosial saya kepada masyarakat, InshaAllah. Blog ini terus diwujudkan atas sokongan Pengetua SMK Lepar Hilir 2016, Encik Shaharin b Abdullah. Begitu juga, terima kasih atas sokongan En Rahimin, Pegawai PPD Kuantan.

Semoga Allah membantu saya dan memudahkan urusan saya di tempat kerja saya yang baru. Kepada sahabat-sahabat yang mengenali saya dari dahulu iaitu ketika saya sebagai seorang 'bed-ridden', terima kasih atas doa dan sokongan kalian yang tidak pernah henti-henti. Khususnya kepada sahabat-sahabat guru di SMK Jengka Pusat 2 dan MGKK Maran, Pahang. Juga ucapa terima kasih kepada MGKK Kuantan (Puan Shireen Abdul Latif, Pengerusi MGKK Kuantan) dan MGKK Pahang (Presiden Cikgu Hasmawi dan Mantan Presiden Cikgu Rizal )serta khusunya buat warga pendidik serta masyarakat penduduk Felda Lepar Hilir, Kuantan, Pahang. Semoga di atas nikmat kesihatan kini, dapat saya manfaatkan untuk mereka yang memerlukannya. Amin. Semoga Allah SWT memberkati usaha murni kita. Amin.


Sebagai Kaunselor: Cara Nabi Muhammad Mendorong Perubahan Tingkah Laku Tanpa Memberi Nasihat

Sebagai Kaunselor: Cara Nabi Muhammad Mendorong Perubahan Tingkah Laku Tanpa Memberi Nasihat 

Nabi Muhammad adalah seorang pendorong perubahan tingkah laku yang amat berpengaruh. Banyak orang yang bermula dengan akhlak buruk akhirnya berubah menjadi orang yang sangat baik akhlaknya disebabkan mereka terpengaruh oleh kata-kata yang pernah mereka dengar dari mulut Nabi Muhammad.

Nabi Muhammad menggunakan banyak prinsip dan teknik bagi mendorong orang-orang yang akhlaknya buruk supaya mengubah sikap dan tingkah lakunya.

Namun, dari rekod hadis-hadis yang autentik, didapati beliau tidak memberikan motivasi perubahan tingkah laku dengan cara berleter ataupun dengan menyampaikan ceramah panjang lebar kepada kelompok orang yang buruk akhlaknya, seperti yang biasa kita lihat dilakukan kepada golongan banduan, penagih dadah, penghuni rumah pemulihan akhlak, pelajar bermasalah dan lain-lain golongan seperti itu.

Salah satu cara yang Nabi Muhammad gunakan adalah dengan tidak menasihati mereka itu supaya berhenti daripada melakukan perbuatan buruk mereka itu. Sebaliknya, beliau hanya menerangkan cara mudah bagaimana mereka dapat membersihkan dosa mereka.
Pada suatu hari, ada seorang pemuda datang berjumpa dengan Nabi Muhammad. Dia berkata, “Saya telah bercumbu-cumbu dengan seorang perempuan dari pinggir kota. Saya sudah buat semuanya, kecuali bersetubuh dengannya. Sekarang saya datang ke hadapan tuan, maka hukumlah saya sebagaimana yang tuan mahu.” Saidina Umar yang ada di situ telah memarahi lelaki itu, katanya, “Allah menutupi kesalahan kamu jikalau kamu menutupi diri kamu sendiri!” Mendengar kata-kata saidina Umar itu, Nabi Muhammad tidak bercakap apa-apa. Kemudian lelaki itu pergi. Nabi Muhammad segera menyuruh orang memanggil lelaki itu supaya datang semula. Kemudian beliau membacakan kepada lelaki itu ayat ini: “Dan dirikanlah sembahyang itu pada pagi dan petang, dan pada bahagian permulaan daripada malam. Sesungguhnya perbuatan-perbuatan yang baik itu menghapuskan dosa daripada perbuatan-perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat.” Kemudian, ada seorang lelaki lain yang ada di situ bertanya, “Wahai Rasul Allah, apakah ayat itu ditujukan khusus untuk dia seorang sahaja, ataupun ayat itu ditujukan untuk semua orang?” Nabi Muhammad menjawab, “Untuk semua orang.” - (Hadith ini direkodkan oleh Abu Daud)
Dalam hadith di atas Nabi Muhammad membacakan sepotong ayat dari al-Quran yang relevan dengan keperluan pesalah itu. Beliau tidak menggunakan kata-katanya sendiri.

Malah beliau tidak menggunakan kata-kata nasihat.
Contoh ayat-ayat nasihat berbunyi seperti di bawah:

* "Syukur alhamdulillah, kamu sudah sedar kesalahan kamu, dan kamu sudah insaf. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kamu."
* "Sudahlah, jangan buat lagi perbuatan terkutuk macam itu."
* "Nasib baik kamu sudah insaf. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kamu itu."
* "Syukur alhamdulillah, Allah buka hati kamu sehingga kamu sedar kesilapan kamu itu."
* "Lupakanlah cerita lalu. Bukalah buku baru. Allah sentiasa mengampunkan dosa orang yang bertaubat."
* "Jangan pula nanti kamu ulangi kesilapan kamu itu."
* "Bagus sangat kamu sudah insaf. Jangan lupa solat dan minta ampun
dari Allah."

Comments (2)

the best from our prophet

Bro Wajdi,
exactly

Post a Comment

Powered by Blogger.