Malaysia

Kit Biasiswa

87 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2013 / 2014

Followers

Sejarah Kewujudan Blog Ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Blog ini adalah blog peribadi saya berkaitan intervensi . Intervensi atau pemulihan yang difokuskan kepada pelajar yang lemah atahap penguasaan Membaca dan menulis pada tahun 2013.Kebetulan, ramai peserta intervensi saya pada tahun tersebut terdiri daripada anak PERHATI. Oleh itu kedapatan entry yang terlalu ringkas. Bagaimanapun, tiada gambar progam buat masa ini saya muatnaik di sini kerana bekas pelajar-pelajar di bawah seliaan saya tidak mahu wajah mereka dimuatnaik di sini.

Blog ini diwujudkan bagi memudahkan saya membuat rujukan dan berkongsi bahan secara online. Ini adalah kerana saya terlibat dengan Program Intervensi Tingkatan 3 dan 5 (Calon PT3 dan SPM ) ketika saya masih bertugas di SMK Lepar Hilir.

Selain memuatkan bahan Bahasa Melayu, bahan berkaitan SPM Matapelajaran Sejarah turut saya muatkan di sini sebagai kemudahan untuk saya menjalankan tugas pemulihan secara lebih berfokus. Ini kerana, mulai tahun 2013, matapelajaran Sejarah merupakan matapelajaran wajib lulus SPM. Selain itu, Sejarah juga merupakan option saya di universiti dahulu.

Program yang saya ringkaskan kepada PRODTAS adalah ringkasan kepada akronim Program Pemulihan Bahasa Melayu, Pemantapan Jatidiri dan Takhsin Solat.

Kini, saya tidak lagi bertugas di SMK Lepar Hilir. Namun blog ini terus saya wujudkan sebagai khidmat sosial saya kepada masyarakat, InshaAllah. Blog ini terus diwujudkan atas sokongan Pengetua SMK Lepar Hilir 2016, Encik Shaharin b Abdullah. Begitu juga, terima kasih atas sokongan En Rahimin, Pegawai PPD Kuantan.

Semoga Allah membantu saya dan memudahkan urusan saya di tempat kerja saya yang baru. Kepada sahabat-sahabat yang mengenali saya dari dahulu iaitu ketika saya sebagai seorang 'bed-ridden', terima kasih atas doa dan sokongan kalian yang tidak pernah henti-henti. Khususnya kepada sahabat-sahabat guru di SMK Jengka Pusat 2 dan MGKK Maran, Pahang. Juga ucapa terima kasih kepada MGKK Kuantan (Puan Shireen Abdul Latif, Pengerusi MGKK Kuantan) dan MGKK Pahang (Presiden Cikgu Hasmawi dan Mantan Presiden Cikgu Rizal )serta khusunya buat warga pendidik serta masyarakat penduduk Felda Lepar Hilir, Kuantan, Pahang. Semoga di atas nikmat kesihatan kini, dapat saya manfaatkan untuk mereka yang memerlukannya. Amin. Semoga Allah SWT memberkati usaha murni kita. Amin.


Galus Format Penulisan Karangan (nota) Tingkatan 3

Galus Format Penulisan Karangan (nota) Tingkatan 3

Kebanyakan pelajar sekarang lemah dalam penulisan karangan, terutama pelajar yang berada di kelas belakang. Belakang bukan bermaksud tidak malas, cuba kurang berusaha dan perlu tumpukan perhatian di dalam kelas. 

 Di sini, saya telah sediakan beberapa tips untuk pelajar yang lemah membuat karangan, tetapi boleh mendapat markah yang baik.

1. Membuat ayat yang mudah-mudah tanpa kesalahan ejaan.
2. Paling minimum satu perenggan buat tiga ayat.
3. Paling minimum satu karangan 3 isi penting.


Kepada pelajar lemah, sering kali memikirkan jumlah patah perkataan, iaitu 180 patah perkataan yang ingin ditulis. Memang benar, bagi kamu itu jumlah yang banyak. 


Tetapi, kamu jangan fikirkan jumlah perkataan tersebut. Apa yang kamu perlu fikirkan adalah kamu dapat membuat karangan dengan baik. setidak-tidaknya, kamu tidak menghantar kertas kosong.

Oleh itu, telah saya sertakan cara-cara membuat karangan dengan mudah. Anda hanya perlu mengingat beberapa perkataan pertama bagi setiap perenggan. Paling tidak, anda dapat meluluskan diri anda dalam peperiksaan PMR kelak. Jika hendak mendapatkan A, pastikan anda usaha gigih lagi.

Comments (1)

Selamat sejahtera cikgu.Nama saya Sathya.Saya seorang pelajar pt3.Bolehkah cikgu menyemak dan menanda karangan yang saya tulis?

Post a Comment

Powered by Blogger.