Malaysia

Kit Biasiswa

87 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2013 / 2014

Followers

Sejarah Kewujudan Blog Ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Blog ini adalah blog peribadi saya berkaitan intervensi . Intervensi atau pemulihan yang difokuskan kepada pelajar yang lemah atahap penguasaan Membaca dan menulis pada tahun 2013.Kebetulan, ramai peserta intervensi saya pada tahun tersebut terdiri daripada anak PERHATI. Oleh itu kedapatan entry yang terlalu ringkas. Bagaimanapun, tiada gambar progam buat masa ini saya muatnaik di sini kerana bekas pelajar-pelajar di bawah seliaan saya tidak mahu wajah mereka dimuatnaik di sini.

Blog ini diwujudkan bagi memudahkan saya membuat rujukan dan berkongsi bahan secara online. Ini adalah kerana saya terlibat dengan Program Intervensi Tingkatan 3 dan 5 (Calon PT3 dan SPM ) ketika saya masih bertugas di SMK Lepar Hilir.

Selain memuatkan bahan Bahasa Melayu, bahan berkaitan SPM Matapelajaran Sejarah turut saya muatkan di sini sebagai kemudahan untuk saya menjalankan tugas pemulihan secara lebih berfokus. Ini kerana, mulai tahun 2013, matapelajaran Sejarah merupakan matapelajaran wajib lulus SPM. Selain itu, Sejarah juga merupakan option saya di universiti dahulu.

Program yang saya ringkaskan kepada PRODTAS adalah ringkasan kepada akronim Program Pemulihan Bahasa Melayu, Pemantapan Jatidiri dan Takhsin Solat.

Kini, saya tidak lagi bertugas di SMK Lepar Hilir. Namun blog ini terus saya wujudkan sebagai khidmat sosial saya kepada masyarakat, InshaAllah. Blog ini terus diwujudkan atas sokongan Pengetua SMK Lepar Hilir 2016, Encik Shaharin b Abdullah. Begitu juga, terima kasih atas sokongan En Rahimin, Pegawai PPD Kuantan.

Semoga Allah membantu saya dan memudahkan urusan saya di tempat kerja saya yang baru. Kepada sahabat-sahabat yang mengenali saya dari dahulu iaitu ketika saya sebagai seorang 'bed-ridden', terima kasih atas doa dan sokongan kalian yang tidak pernah henti-henti. Khususnya kepada sahabat-sahabat guru di SMK Jengka Pusat 2 dan MGKK Maran, Pahang. Juga ucapa terima kasih kepada MGKK Kuantan (Puan Shireen Abdul Latif, Pengerusi MGKK Kuantan) dan MGKK Pahang (Presiden Cikgu Hasmawi dan Mantan Presiden Cikgu Rizal )serta khusunya buat warga pendidik serta masyarakat penduduk Felda Lepar Hilir, Kuantan, Pahang. Semoga di atas nikmat kesihatan kini, dapat saya manfaatkan untuk mereka yang memerlukannya. Amin. Semoga Allah SWT memberkati usaha murni kita. Amin.


BIASISWA KECIL YAYASAN TM 2016

BIASISWA KECIL YAYASAN TM 2016

YTM EduXcel Jr.

Dengan memberi tumpuan kepada remaja yang diiktiraf dengan pencapaian akademik dan ko-kurikulum yang cemerlang di sekolah menengah untuk sokongan kewangan dan penyertaan dalam pelbagai program pembangunan

YTM Edexcel Jr. 2016
YTM EduXcel Jr. Biasiswa Kecil untuk 2016 kini dibuka untuk permohonan.
YTM EduXcel Jr. Pakej Biasiswa:
Elaun poket tahunan sebanyak RM 1,500.00 selama dua tahun
Peluang untuk menyertai pelbagai program pembangunan


Syarat-syarat permohonan:
Terbuka kepada pelajar tingkatan 4 pada 2016
5A minimum dalam PT3 2015
Aktif dalam kegiatan ko-kurikulum dan sukan
Jumlah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 5,000 sebulan
Tidak perlu menjadi penerima sebarang biasiswa atau bantuan lain daripada pihak yang lain


Diperlukan dokumen (hardcopy disahkan) sokongan:
Satu pasport bersaiz foto
Salinan Kad Pengenalan / Sijil Kelahiran
Salinan keputusan peperiksaan PT3
Salinan Penilaian Psikometrik 2015
Salinan Ibu Bapa / Penjaga Payslip terkini / Penyata J Form / Pendapatan
Salinan Kad Pengenalan TM (Ibu bapa / Penjaga / Keluarga Terdekat)
Perceraian / Kematian / Sijil OKU, jika berkenaan
Salinan Aktiviti Fizikal, Sukan, & Kokurikulum Laporan Penilaian (salinan sijil tidak diperlukan)


Borang senarai semak dokumen yang diperlukan (BORANG SENARAI SEMAK) bersama-sama dengan salinan yang diperakui bagi dokumen-dokumen sokongan yang perlu dikemukakan selewat-lewatnya pada 18 Februari 2016 kepada:


Sekretariat YTM EduXcel Jr. 2016
Yayasan Telekom Malaysia,
Tingkat 14 (S) Menara TM,
Jalan Pantai Baharu,
50672 Kuala Lumpur.


Comments (0)

Post a Comment

Powered by Blogger.